Syrop z cebuli jest bardzo prosty w przygotowaniu. W tym przypadku proporcje składników nie są aż tak istotne. W podstawowym przepisie będziemy potrzebować tylko cebuli i cukru. W pierwszej kolejności należy obrać warzywo i drobno pokroić. Umieszczamy je w naczyniu z przykryciem i posypujemy cukrem. Trzeba robić to naprzemiennie – cienka warstwa cebuli, cukier, następnie znowu warstwa cebuli i tak do wyczerpania składników. Naczynie przykrywamy pokrywką i odstawiamy na około 5 godzin. Po tym czasie cebula puści sok, który należy przelać do drugiego naczynia. Syrop z cebuli można przechowywać pod przykryciem w lodówce nawet dwa tygodnie.
Zamiast cukru możemy też użyć dobrej jakości miodu oraz soku z cytryny, który przełamie słodko-cebulowy smak. A jak zrobić syrop z cebuli i czosnku? Będziemy potrzebować do niego następujących składników: 3 cebul, 2 łyżek cukru lub miodu oraz 4 ząbków czosnku. W pierwszej kolejności należy obrać cebule, pokroić w plastry i ułożyć na dnie słoika. Dodajemy czosnek oraz cukier, zakręcamy słoik i czekamy do momentu, aż cebula puści sok (może to zająć 1-2 godziny). Po tym czasie powstały syrop z cebuli należy przelać przez gazę, przełożyć do szklanego naczynia i szczelnie zakręcić. Do przygotowania syropu można wykorzystać zarówno białą, jak i czerwoną cebulę. Warto wiedzieć, że czerwona ma łagodniejszy smak, a także pozostawia ładny kolor.
Istnieje jeszcze inny sposób na przygotowanie syropu z cebuli. Kierując się tym przepisem, zniwelujemy ostry smak cebuli. Będziemy potrzebować słoika o pojemności około 500 ml oraz następujących składników:
W pierwszej kolejności należy wyparzyć słoik wrzątkiem. Następnie kroimy cebulę, czosnek, imbir oraz cytrynę. Zamiast cytryny w plastrach można użyć soku – wówczas smak będzie łagodniejszy. Do przygotowanego wcześniej słoika układamy warstwami cebulę, czosnek, imbir, cytrynę, kilka goździków, odrobinę cynamonu. Składniki posypujemy cukrem lub zalewamy miodem, a następnie układamy kolejne warstwy. Na sam koniec kładziemy gwiazdkę anyżu oraz wkładamy gałązkę tymianku lub rozmarynu.
Syrop będzie gotowy do picia po kilku godzinach, jednak warto go przetrzymać 2 dni, aby nabrał mocy. Przez 24 godziny syrop z cebuli należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Nie należy zakręcać słoika. Następnie przekładamy syrop do lodówki i szczelnie zakręcamy. Po upływie kolejnych 24 godzin zawartość słoika należy odsączyć przez gazę i przelać płyn do drugiego słoika. Z podanych proporcji wyjdzie około 200 ml syropu.